Balev Bio
Балев Био Маркет
Балев Био Маркет

Био чай цели шипки Тронка 150г

Тронка

Балев Био Маркет
Балев Био Маркет

2.89лв

Био
  • Описание

  • Допълнителна информация

За шипката се знае, че действието и се основава на високото съдържание на витамин С (от 400 до 2ООО мг%), което е забележително, като се има в предвид, че всекидневната ни нужда се покрива със 100 мг. Каротинът (5-7мг%) и минералните вещества (3,25%), пресметнати спрямо масата на плода, надвишават тези количества във всички останали плодове: калий – около 512мг%, магнезий – 122мг%, фосфор 54мг%, калций – 50мг%, натрий – 47мг%.

Шипката подобрява окислително-редукционните процеси в клетките, уплътнява капилярите, има холагонно, диуретично и адстрингентно действие. Използва се при пролетна умора, състояния след тежко боледуване. Подкрепят защитните сили на организма, повишават жизнения тонус, активират обмяната на веществата. Прилагат се при кръвотечение. Като максимален „вносител“ на витамин С и на минерални вещества под формата на сок, чай или пюре плодът е незаменим за болните на легло. Шипката лекува треска, чувствително намалява предразположението към инфекции, облекчава оплакванията при високо кръвно налягане, при сърдечни и бъбречни страдания. Само няколко шипки покриват всекидневната нужда на човешкия организъм от всички ценни витамини.

Шипките помагат на черния дроб. Този извънредно ценен плод е ефикасно средство за тези, които страдат от заболяване на черния дроб и от смущения в отделителната система. Могат да се ядат узрели или изсушени, а и да се пие отвара от шипките. Съществуват различни начини за приготвяне на отвара от плодовете на шипката. 200 гр. плодове се измиват, заливат се с 2 чаши кипяща вода, 10 минути се вари в затворен съд. Запарва се 10-18 часа. Прецежда се и се добавя мед или захар за подобряване на вкуса. Супена лъжица сухи плодове се залива с 2 чаши кипяща вода, запарва се в термос едно денонощие, пие се по 1/2 чаша 2-3 пъти на ден преди ядене.