Био гуарана на прах 125г

Балев Био

16.99лв

Био

  • Описание

  • Допълнителна информация

Какво знаем за Гуараната

Растението гуарана (Paullinia cupana) вирее в тропическите гори на Амазонка в Бразилия. Виещата се лиана под името Гуарана е известна в целия свят, благодарение на полезните си свойства. Характеризира се с огромни листа и красиви цветни букети. Има малки червени плодове с размер на кафени зърна, които съдържат семена, богати на гуаранин – кофеино подобно вещество. Семената ѝ са идентични по химичен състав с кофеина, като количеството е два до пет пъти повече, отколкото в зърната кафе със същия размер /в кафето е 2%, докато в гуараната достигна 6-7%/. Именно на това се дължи големият международен интерес през последните години.

Бразилските индианци използвали специфичните свойства на гуараната, много преди местните колонизатори да открият това растение. Когато за първи път европейците, попаднали на бреговете на Южна Америка, били поразени от високата физическа активност и мълниеносните реакции на индианците. Скоро разбрали, че това се дължи на малките плодчета на гуараната. Индианците използвали чудодейните семена не само за тонизираща напитка, но и като лекарствен препарат. Те смесвали изсушените семена на гуараната, смилали ги и приготвяли тесто, като ги смесвали с брашно и вода. След това изсушавали тестото в специални форми.

Ползи за здравето

Традиционно бразилците използват гуараната за лечение на главоболие, висока температура, бактериални инфекции, като афродизиак и много други.

Тя повишава концентрацията и паметта, потиска чувството на умора и депресия. Антиоксидантите и флавоноидите в гуараната забавят процесите на стареене в организма. Спомага за отделянето на излишните течности и токсини от организма. Комбинирана с кафе, гуараната може да увеличи ефека от кофеина, като по този начин дава допълнителна енергия. Съдържание на кофеин в растението гуарана е 2,57%.

Гуараната е станала основа на различни безалкохолни напитки, шоколад, лекарствени препарати и огромно количество хранителни добавки. Безопасността на това растение за здравето на човека се потвърждава от многото изследвания, направени в САЩ и Бразилия.

Гуарана и борбата с излишните килограми

В сферата на диетологията гуарата на прах заема особено място. Тя създава чувство за ситост и увеличава метаболизма. Гуараната стимулира липолизата – процесът на изгаряне на мазнини.

Отлично средство при физическа активност и концентрация

Гуараната се явява най-доброто природно средство, възстановяващо силите у спортистите след тренировки и натоварвания. Повишава физическата активност, увеличава разхода на калории при физическо натоварване. Съдържащите се в гуараната микроелементи като теобромин и кофеин, повишват концентрацията на вниманието и противодейства на умората. Гуарана подобрява работата на сърцето. Именно поради това се ползва с популярност сред студенти, шофьори, хора, склонни към депресия.

Гуараната повишава мозъчната активност, като не учестява пулса. Понижава апетита, повдига настроението, стимулира нервната дейност.

Използва се като профилактично средство при дизентерия и малария.

Кофеинът в състава на гуараната се усвоява по-бавно, отколкото в чист вид и това помага да се избегне дразненето на стомаха.

Употреба: Препоръчителния дневен прием е 0,5-1g два пъти дневно, като 1g се равнява на около ½ равна чаена лъжичка. Добавете към шейк или чай, за да получите енергийна напитка. Избягвайте комбинацията на гуарана с други стимулиращи храни като кафе, какао и шоколад. Общият дневен прием не трябва да превишава 2g.

Внимание: При последователен ежедневен прием да се прави пауза от няколко дни. Избягвайте, особено в комбинация с кафе или шоколад, ако имате хипертония, нервна свръхвъзбудимост, язва или тежко сърдечно заболяване. Не се препоръчва на бременни и кърмещи жени.

  Хранителни стойности   за 100g
  Енергия   1350 KJ/322 kcal
  Мазнини   2,9g
  - от които наситени киселини   0,5g
  Въглехидрати   47g
  - от които захари   2,2g
  Белтъци   13,8g
  Сол*   0,13g
  Влакнини   26,5g

*Съдържанието на сол се дължи изключително на наличието на естествено съдържащ се в продукта натрий.

Съхранение: На сухо и прохладно място.