Balev Bio
Балев Био Маркет

Био ябълки Златна превъзходна - Италия

Италия

Балев Био Маркет

6.99лв

Био
  • Описание

  • Допълнителна информация

Какво е нужно да знаем за ябълките „Златна превъзходна”

Био ябълки Златна превъзходна

Ябълките „Златна превъзходна” са много сочни и сладки. На цвят са от бледо зелено до златно жълто, а от вътре са твърди, хрупкави и бели. Сортът е създаден през 1890 г. във Вирджиния (САЩ) първоначално под името Mullin's, а години по-късно променено на Golden delicious. „Златна превъзходна” е много разпространен сорт по целия свят и от него възникват сортове ябълки като Гала, Амброзия, Пинк Лейди, Джонаголд и др. Вкусът варира в зависимост от това къде се отглеждат тези ябълки. В хладен климат, количеството киселина се увеличава, което всъщност създава по-сладък вкус. Когато се отглеждат в по-топли зони, киселинното съдържание е по-ниско, създавайки по-мек вкус. Ябълките „Златна превъзходна” са добър източник на разтворими фибри, което доказано спомага за понижаване на холестерола, контрол на теглото и регулиране на кръвната захар. Съдържат и витамини А и С, както и следи от бор и калий, повечето от които се намират в обелката на ябълката.


Био ябълки Златна превъзходна

Как можем да използваме тези ябълки?

Парчета ябълка могат да се добавят към зелени, плодови или зърнени салати. Ябълките „Златна превъзходна” се съчетават добре с храни, като лук, зеле, свинско месо, сирена и силни билки. И накрая, тези ябълка могат също да бъде изсушени или да си направите фреш.

Знаехте ли че...

През 2010г. италиански консорциум обяви, че е декодирал пълния геном на ябълката „Златна превъзходна”. Резултатите показват, че този сорт ябълки има най-голям брой гени (57 000), повече от всеки растителен геном, изследван досега. „Златна превъзходна” е обявена за официален плод на щата Западна Вирджиния с резолюция на Сената на САЩ от 20 февруари 1995г.

Какво се случва ако ядем по една ябълка на ден