favorite_product

Био цели сурови какаови зърна 125г

Балев Био

favorite_product

7.49лв

БиоСуров продукт

  • Описание

  • Допълнителна информация

Латинското название на какаовото дърво, Theobroma cacao, означава буквално „храна на боговете”. Плодовете на какаовото дърво – какаовите зърна са били използвани от древните ацтеки като разменна монета вместо злато. Те са били високо ценени, заради стимулиращия ефект и ценните хранителни вещества. Съдържат висока концентрация на антиоксиданти. Заради съдържанието на триптофан – незаменимата аминокиселина, която отговаря за производството на серотонин, какаовите зърна могат да повлияят положително на настроението.

Сорт Криоло (Criollo). Креолските какаови зърна са известни като "Кралицата на какаото" и са древен, не-хибриден сорт с богат и наситен вкус и аромат, едни от високо ценените какаови зърна в цял свят. Съдържат магнезий, сяра, антиоксиданти, моноаминооксидазни инхибитори, фенилетиламин и анандамид.

Указание за употреба: По желание може да обелите зърната. Консумирайте директно или в комбинация с плодове и мюсли, като добавка към шейк, пудинг или суров десерт. Избягвайте консумацията на млечни продукти, за да извлечете максимално ползите от какаото. Доказано е, че млечните продукти блокират способността на организма да абсорбира антиоксидантите от какаото.

Със суровото какао може да излъжете апетита при диета, защото то засища и дълго време не чувствате глад. Друга негова особеност е, че не те кара да ядеш още и още от него, както става с млечния сладък шоколад. Това прави какаовите зърна незаменим продукт, който дава енергия в забързания градски живот, по време на продължителна екскурзия в планината или за пътуване, когато искаме да се подкрепим и да хапнем нещо бързо и веднага.

Какаовите зърна е храна, популярна сред хора, които се хранят здравословно, суровоядци, вегани и вегетарианци. Много често, когато сте гладни, посягате към чипс, солети и вафли или към блокче шоколад. А това са нездравословни храни и са забранени, когато сте на диета. Ето в този случай е добре да имате в джоба си пликче със сурови какаови зърна.

Препоръчителен дневен прием: 5-30 зърна дневно.

Забележка: Препоръчителният дневен прием не трябва да бъде надвишаван. Продуктът не трябва да се използва като заместител на разнообразното хранене. Какаото е стимулант за нервната система и прекалената консумация може да доведе до тревожност, безсъние и проблеми със сърдечната дейност. Съхранявайте на място недостъпно за деца.

  Хранителни стойности   за 100g
  Енергийна стойност   2377 KJ/570 kcal
  Мазнини   52g
  - от които наситени мастни киселини   33,01g
  Въглехидрати   0,2g
  - от които захари   0,2g
  Белтъци   12,6g
  Сол   0,18*g
  Влакнини   25,6g

*Съдържанието на сол се дължи изключително на наличието на естествено съдържащ се в продукта натрий.

Съхранение: На сухо и хладно място, защитено от пряка слънчева светлина.