Био конопени семена 500г

Балев Био

11.59лв

Био
  • Описание

  • Допълнителна информация

Конопът е едно от най-старите култивирани растения в света и е богат на ценни съставки. Среща се почти навсякъде. Конопените семена съдържат всички незаменими аминокиселини, наситени са на есенциални мастни киселини, витамини и минерали.

Конопените семена са популярна здравословна храна, тъй като са много богати на хранителни вещества, като Омега мастни киселини, аминокиселини и минерали. Около 35% от конопеното семе се състои от мазнини. Мазнината в конопеното семе съдържа 80% есенциални (незаменими) мастни киселини, линолеинова киселина (ЛК/LA, 50-70%), алфа-линолеинова киселина (АЛК/ALA, 15–25%) и гама-линолеинова киселина (ГЛК/GLA, 1–6%). Съотношението от линолеинова киселина и алфа-линолеинова киселина в конопените мазнини може да задоволи напълно нуждите ни от есенциални мастни киселини. И пълният протеин, и есенциалните мазнини, съдържащи се в конопените семена, са в идеални съотношения за човешкото хранене. 65% от протеиновото съдържание е във вид на глобулин едестин, който може да се усвоява от тялото в суров вид.

Конопените семена са идеалната храна за хора, които приемат малко количество есенциални мастни киселини и за спортисти. Те са единствените ядивни семена, съдържащи гама-линолеинова киселина, също така са високо хранителен протеин.

Указание за употреба: Консумирайте самостоятелно като здравословна закуска или като добавка към мюсли, шейк, кисело мляко и салати. Вкусът на конопеното семе е неутрален, леко орехов, така че се комбинира добре както със солени, така и със сладки храни. Може да се добави и в печива.

  Хранителни стойности   за 100g
  Енергия   2590 KJ/619 Kcal
  Мазнини   51,53g
  - от които наситени мастни киселини   4,89g
  Въглехидрати   4,68g
  - от които захари   2,16g
  Белтъци   30,78g
  Сол   0,34g
  Влакнини   6,81g

Съхранение: На сухо и прохладно място.


Коноп

Коноп е общото наименование за канабис. Когато се говори за коноп, обикновено става дума за индустриалния коноп. Конопът расте почти навсякъде на планетата. По природа конопът е био, тъй като не се нуждае от торове, химикали и пестициди. Консумацията на коноп и конопени семена от човека има дълга история. Учените са откривали отпечатъци от конопени влакна в керамични изделия от Каменната епоха. Ранната употреба на конопа е включвала използването на конопени влакна за дрехи, обувки, въжета и т.н. Имал е широка употреба в производството на корабни въжета, облекло и здравословна храна.

Конопените семена са особено популярна здравословна храна, тъй като са много богати на хранителни вещества, като омега мастни киселини, аминокиселини и минерали. Около 35% от конопеното семе се състои от мазнини. Мазнината в конопеното семе съдържа 80% есенциални (незаменими) мастни киселини, линолеинова киселина (ЛК/LA, 50-70%), алфа-линолеинова киселина (АЛК/ALA, 15–25%) и гама-линолеинова киселина (ГЛК/GLA, 1–6%). Съотношението от линолеинова киселина и алфа-линолеинова киселина в конопените мазнини може да задоволи напълно нуждите ни от есенциални мастни киселини. И пълният протеин, и есенциалните мазнини, съдържащи се в конопените семена, са в идеални съотношения за човешкото хранене. 65% от протеиновото съдържание е във вид на глобулин едестин, който може да се усвоява от тялото в суров вид. За сравнение – соевите зърна трябва да се сготвят или покълнат, преди да може да се ядат. Другите ползи от конопената мазнина са, че има страхотен ефект върху кожата и косата, защото ги подхранва на клетъчно ниво. Конопената мазнина се усвоява лесно от кожата и всички тези есенциални мастни киселини веднага се заемат за работа!

Конопът е идеалната храна за хора, които приемат малко количество есенциални мастни киселини и за спортисти. Конопените семена са единствените ядивни семена, съдържащи гама-линолеинова киселина (ГЛК/GLA). Конопените семена са силно хранителен източник на протеин, а на вкус са по-добри и по-лесно смилаеми от соята.

Употреба: Семената на конопа може да се ядат сурови, да се смилат на брашно, да се прави от тях мляко, да се приготвят като чай и да се използват в печива. Подходящ начин да се ядат конопените семена е да се добавят в смути. Или да смесите с блендер/шейкър шепа конопени семена (цели или лющени) с плод или сок по ваш вкус. В китайските кина пък се продават печени семена от коноп. Пресните листа може да се ядат и на салата. Някои производители обработват конопените семена и предлагат ценни конопени продукти като олио, лющени семена, брашно или протеин на прах. От накиснати конопени семена може да си направите вкусна напитка, подобна на мляко.

Конопеното олио (олио от конопени семена) може да се консумира ежедневно без да се създаде дисбаланс на есенциалните мастни киселини. Тъй като конопените семена съдържат ненаситени мазнини, олиото може бързо да граняса. Затова е необходимо да се съхранява в тъмно-оцветени бутилки или да му се добавят консерванти. Освен това, конопеното олио не е подходящо за пържене, защото ненаситените мазнини се преобразуват при висока температура. По хранителните си качества студено пресованото конопено олио превъзхожда зехтина, затова е добре да го използваме в салати, смути и други храни, които не включват пържене. Готвенето на каквато и да е мазнина понижава хранителната ѝ стойност и може да превърне полезните мастни киселини в не толкова добри вещества.