Био сурова люцерна (алфалфа) на прах 125г

Балев Био

8.59лв

БиоСуров продукт
  • Описание

  • Допълнителна информация

Люцерната (Medicago sativa) е многогодишно цъфтящо растение, отглеждано като важна фуражна култура, с продължителност на растеж между 3 и 12 години, в зависимост от сорта и климата. Тя е многогодишно бобово растение, което предпочита студените сезони и достига височина до/над 1 метър. Цветовете ѝ наподобяват тези на детелината, които са малки и лилави. Корените на растението стигат до 4-5 метра подпочвена дълбочина, което го прави изключително издръжливо, особено на засушавания.

Подходяща добавка към хранителния режим на хора страдащи от анемия и диабет. Допринася за увеличаване на апетита и повишаване на телесната маса, действа благоприятно като диуретично средство за подобряване на уринирането, при нарушения на храносмилането и пикочния мехур. Оказва благоприятен ефект на предменструалния синдром, а също и при жени по време на кърмене, като подпомага увеличаването на количеството кърма.

Семената на люцерната се използват като билково лекарство от повече от 1 500 години. Те са богати на протеин, калций, витамин А, витамините от група В, витамин С, витамините D, E и К, фитоестрогени, флавоноиди и други биологично активни съставки. В ранната китайска медицина, лекуващите използват млади листа от люцерна за лекуване на проблеми, свързани с храносмилателната система и черния дроб. В Индия, аюрведическите лечители използвали листата при лошо храносмилане. От семената правили успокояващи мазила за циреи. Използвали го още за укрепване на хрущялите и костите, за успокояване на кожата и подобряване на кръвоносната система.

Препоръчителен дневен прием: от 1 до 3 ч.л. дневно, при възможност преди хранене. Започнете с 1/2 ч.л., като увеличите постепенно до 3 ч.л. дневно.

Внимание: Не се препоръчва да се консумира от хора с автоимунни заболявания.

Хранителна стойност за 100g: Енергийна стойност 990 KJ/237 Kcal, Мазнини 10g, от които наситени мастни киселини 1,5g, Въглехидрати 44g, от които захари <1,0g, Влакнини 34g, Белтъци 34g, Сол 0,48g*.

*Съдържанието на сол се дължи изключително на наличието на естествено съдържащ се в продукта натрий.