Био мастикс от остров Хиос 10г

Think Green

10.29лв

Био
  • Описание

  • Допълнителна информация

Мастиксът е благоуханна смола от дървото Pistacia lentiscus, което вирее в средиземноморските страни. Главен производител е остров Хиос. В ЕС за производството на мастикс на о. Хиос е даден „Защитен знак за произход“.

Събирането на мастикс продължава от юли до началото на октомври. Рядкостта и трудното добиване на мастикса го правят скъп. В резултат на това на пазара се появяват имитации на мастикс, продавани под същото име и произведени от босвелия или гума арабика.

Мастиксът се е използвал като лекарство от древни времена и все още се използва в традиционната народна медицина в Средния Изток. В древна Гърция се е използвал като противоотрова при ухапване от змии, а в Индия и Персия е бил използван за запълване на кухини в зъбите. Традиционно известен е със свойството си да благоприятства нормалното състояние и функционирането на храносмилателния тракт. Мастиксът съдържа антиоксиданти, а също притежава антибактериални и антигъбични свойства.

Една от най-ранните употреби на мастикса била като дъвка, оттук и името му. Мастиксът се използва в сладоледи, сосове и подправки в Ливан. В Египет се използва при приготвянето на зеленчукови конфитюри, както и при сладка със смолиста консистенция, в ястия и супи. В Мароко се използва при приготвянето на пушени храни. В Турция е широко използван в десерти като локум, дондурма, пудинги като сутляш безалкохолни напитки, също и при приготвянето на турско кафе по егейското крайбрежие. В Гърция мастиксът се използва за направата на мастикови ликьори и мастика, сладко, известно като „ванилия“, напитки, дъвки, сладкиши, пасти, бонбони, десерти, хлябове и при производството на сирене. В десерти, като съставка на конфитюри или сладкиши, мастиксът се използва като заместител на нишестето и желатина. Може да се използва и като стабилизатор в сладоледа.

Съхранение: На сухо и прохладно място.