best_seller
favorite_product

Био портокали - Гърция

Гърция

best_seller
favorite_product

4.79лв

Био
  • Описание

  • Допълнителна информация

За портокалите

Био портокали

Портокалът е кръстоска между помело и мандарина. Предполага се, че портокалът е бил отглеждан първо в Югоизточна Азия – Индия, Виетнам и южен Китай.

В редица държави портокалът е известен като „Китайска ябълка“. В Европа вероятно са пренесени през XIV век от португалски мореплаватели.

Интересно за портокаловите дървета е, че растат на височина до 10 метра главно в субтропичните ареали, богати вода, топлина и слънчева светлина.


Полезни за здравето

Био портокали

• Най-важното при портокала е съдържание му на витамин С, ĸoйтo пpeдпaзвa ĸлeтĸитe и нeyтpaлизиpa cвoбoднитe paдиĸaли. Честата консумация сподпомага за предпазване от настинки и грип, както и подпомага имунната система.
• Ботати на антиоксиданти.
• Съдържат калций, който сподпомага за укрепване на зъбите и костите. Благоприятстват разнасянето на кръвта в тялото по-лесно.
• Калият в портокалите спомага за контролиране на кръвното налягане и на сърдечната дейност. Hиcĸитe нивa нa ĸaлий в opгaнизмa вoдят дo нapyшeния в cъpдeчния pитъм, извecтни ĸaтo apитмия.
• Портокалите са богати на витамини от група В. Фолиевата киселина (Витамин B9) помага на тялото да развива здрави червени кръвни тела. Тиаминът (Витамин В1) е познат като „антистресов“ витамин поради укрепващите имунната система свойства, а също така сподпомага за справяне със стреса и нервното напрежение. Пиридоксинът (Витамин В6), спомага за нормалната функция на мозъка и неговото развитие. Витамин В6 също е необходим за произвеждане хормоните на настроение – серотонин и норепинефрин, както и на мелатонин.
• Портокалът съдържа много повече фибри, отколкото повечето плодове и зеленчуци. Това прави портокалите чудесна храна за поддържане на теглото. Спомагат за прочистването на дебелото черво.
• Кората на портокала също е богата на витамин С


Интересни ползи от портокалите, които меже би не знаете

Био портокали

Свежа идея за дома

Аромата на портокалите! Корите на портокалите може да използвате за ароматизиране на въздуха. Особено през лятото, когато има комари, те ще ви дарят с приятна атмосфера на дома и ще изгонят комарите.

За почистване

Ще се изненадате колко полезни са портокалите за почистването и дезинфекцирането на дома. Необходими са ви само няколко кори от портокал, вода и малко оцет. Сложете сместа в подходящ контейнер, по възможност със спрей.

С нея можете да почиствате стъклени витрини, уреди, прозорци и други повърхности.

За свежа кожа, срещу бръчки

Може да използвате пулпата на портокали като компрес. Наложете я върху кожата си и я оставете да действа 15 минути.

Обувки

Свежият аромат на портокал е достатъчно силен, за да се справи с неприятната миризма, идваща от обувките. Сложете няколко кори от портокал в обувките и ги оставете там в продължение на ден-два.

За по-свежа коса

Ако се оплаквате от суха и чуплива коса, накиснете портокалови кори в ябълков оцет. След това навлажнете обилно косата си с получената лечебна смес. В края на процедурата изплакнете добре косата си.


Какво става ако ядете 1 портокал всеки ден