Balev Bio
Балев Био Маркет
promo_product

Био зелена леща 500г

DAVERT GMBH

Балев Био Маркет
promo_product
25%
7.49лв
беше 9.99

Изтичащ срок на годност: 18.11.2021г

БиоВеган

  • Описание

  • Допълнителна информация

Малката ароматна зелена леща е идеална за приготвяне по метода ал денте и е подходяща за вкусни салати.

Лещата е позната на хората още от неолита, а първите исторически сведения за нея датират от VIII-VII век пр.Хр. Учените търсят корените на произхода и в Югозападна Азия и дори са стигнали до извода, че това е едно от първите растения, култивирани по тези земи. Оттам то се разпространява в Североизточна Африка, Средиземноморието и впоследствие из цяла Европа.

С леща се хранят всички древни цивилизации - египтяни, евреи, гърци, римляни, и тя съвсем естествено се превръща в действащо лице на редица истории и крилати фрази. Най-известната сред тя е с библейски характер: в Битие Исав продава правото си на първороден син на Яков за паница леща и къшей хляб. Аристофан я нарича “най-сладкият деликатес” и използва репутацията й на храна за бедните във фразата „Той вече не яде леща”, с която описва забогатял познат. Доста векове по-късно Робеспиер, без същото чувство за хумор, препоръчва на французите да изядат паница с леща, подправена единствено с любовта им към родината.

Лещата съдържа 26% протеини и единствените растения, които я превъзхождат в това отношение са соята и конопът. Освен това тя е богата на фибри, фолиева киселина, витамин В1 и минерали. Бобовата култура е и един от най-добрите източници на желязо, което я прави незаменима част от менюто на вегетарианците и на всеки, който се нуждае от диета, богата на този елемент.

Фибрите в лещата помагат на храносмилателната система да функционира нормално и намаляват натрупването на холестерол. А ниският й гликемичен индекс означава, че нейните въглехидрати се разпадат и се усвояват бавно от човешкия организъм. Това допринася за стабилни нива на кръвната захар, което ни помага да останем енергични и контролира апетита ни. Нелоши качества за зрънце с такъв размер.

Основна рецепта (гарнитура за 2 порции): Залейте 150г леща с вода в съотношение 2:1 и оставете да къкри за 20-30 минути. Добавете сол в края на готвенето.

  Хранителни стойности   за 100g
  Енергия   1150 kJ/275 kcal
  Мазнини   1,6g
  - от които наситени мастни киселини   0,2g
  Въглехидрати   40,6g
  - от които захари   1,1g
  Белтъци   23,4g
  Сол   0,02g
  Влакнини   17g

Съхранение: На сухо и хладно място.