Масло от розмарин 10мл

Manolya Dogal ve Aromatik

36.99лв

  • Описание

  • Допълнителна информация

Разглеждан като свещен от древните гърци, римляни, египтяни и евреи розмаринът (Rosmarinus officinalis) е много повече от ароматна билка с приятен вкус.

Розмаринът е една от най-мощните билки и есенциално масло на планетата.

Розмаринът има дървесен аромат и е част от семейството на ментата. Последни изследвания показват, че активира фактора на растеж на нервите и помага лечението на неврологични тъкани и на мозъчната функция.

Хората от Средиземноморието са използвали вечнозеленото растение в народната медицина от хилядолетия за подобряване на паметта, успокояване на храносмилателни проблеми, облекчаване на мускулни болки. Забележителният по лекуващите си свойства продукт е бил фаворит на немско-швейцарския лекар и ботаник Парацелз.

Хранителен профил

С антиоксидантна стойност по ORAC – 3.300 розмаринът има същия антиоксидантен потенциал като годжи бери. Химическото вещество отговорно за това действие е карнозолът, фенолен дитерпен. Освен мощен антиоксидант карнозолът е известен с антираковите и антивъзпалителните си свойства, което обяснява защо маслото от розмарин е толкова мощно. В статия, публикувана в научното списание Cancer Letters, се казва: “Карнозолът е интересен за изследване поради антираковите си свойства при рак на простатата, гърдата, кожата, дебелото черво и левкемията показвайки обнадеждаващи резултати”

Намерено е, че карнозолът атакува избирателно клетките, за да понижи ефекта на възпаление и още:

• Да балансира нивата на андроген и естроген в тялото.
• Да понижи нивото на ДХТ (дихидрокситестостерон), което подобрява растежа на косата и здравето на простата.
• Да намали риска от рак.
• Да повиши нивото на фактора за растеж на нервите при лечение на нарушена нервна тъкан.

Според изследователите “Карнозолът притежава селективна токсичност спрямо ракови клетки, без да засяга здравите и има добра толерантност, когато се прилага при животни.” С други думи карнизолът действа като снайперист, който се прицелва само във вражески цели и не уврежда съседните тъкани и клетки за разлика от химиотерапията, унищожаваща подобно на атомна бомба всичко по пътя си.

Ползи от маслото от розмарин:

Изостря ума. Маслото е отличен мозъчен и нервен тоник. Ако учите, ако сте преуморен, несигурен или депресиран, разтрийте капки масло по дланите си и вдишайте. Ароматът ще освободи съзнанието ви.

При болестта на Алцхаймер помага за подобряване на конгитивната функция на мозъка. Маслото е алтернативно средство за превенция и забавяне на болестта на Алцхаймер.

Засилване на имунната система. Масаж с маслото и вдишване на пари понижават нивата на кортизола, а това помага за изчистване на свободните радикали. За масаж добавете просто капки от розмарина в масло-носител и разтрийте лимфите от центъра на гърдите към подмишниците, след това по врата; а краката – от стъпалата към слабините.

Маслото е с антисептични и антиспазмолитични свойства и помага при респираторни инфекции, грип, простуди, бронхиална астма, облекчава при кашлица, алергии – масажирайте гърдите и гърлото с 1 – 2 капки от маслото през няколко часа.

Поради противовъзпалителните си свойства маслото помага при главоболие, болки в мускулите, артрит, ревматизъм. Достатъчна е капка масло, втрита в проблемното място.

Подобрява телесната циркулация при мускулни схващания (крампи) и студени краиници или мускулна отпадналост чрез масажиране на засегнатите области с маслото.

Маслото има астрингентни и антибактериални свойства и е от полза при стоматологични проблеми като зъбен камък, кариеси, гингивити и хигиена на устната кухина.

Помага при стомашночревни смущения като газове, подут стомах, спазми, запек – смесете капки розмарин с масло-носител и разтрийте стомаха.

Освобождение от целулита – 2 капки се смесват с 3 ч. л. масло-носител (бадемово). Масажирайте ежедневно проблемните места.

Едно от най-добрите средства за изчезване на стрии и белези – масажира се белегът с розмарин и кокосово масло до изчезването му.

Изчистване на акне – като мощен дезинфектант и антисептик то помага при третиране и на акне.

Помага при хронични кожни проблеми като дерматити, екзема и псориазис.

Подмладява кожата – отстраняват се бръчки и торбички под очите, елиминират се белези и петна.

Поради антисептичните си свойства маслото е популярна съставка на много препарати за поддържане на кожата и косата. Познато е и със свойството си да предизвиква потъмняване на бели коси.

Естествен инсектицид и репелент за комари.

Начин на употреба:

За вътрешен прием: 3-5 капки от маслото се смесват с малко мед и се разтварят в 1/2 чаша топла вода. Това количество се приема 2 -3 пъти дневно.

Противопоказания: Да не се приема от епилептици, хипертоници, бременни и деца под 4 г. Консултирайте си със специалист преди да прилагате за по-големи деца.

Опаковка: Стъклено шише, 10мл.