Мед акация с бял трюфел 120г

ROSS TARTUFI

15.99лв

Акациев мед от Пиемонт, комбиниран с бял трюфел.
  • Описание

  • Допълнителна информация

Невероятния аромат на акациев мед, комбиниран с световно известния бял трюфел предоставя едно изключително удоволствие за вашите сетива, което гали нежно рецепторите ви със своята гладка и фина текстура.

Изключително полезен, както за направата и гарнирането на десерти, така и като добавка за редица ястия, но в подходящо количество и не много висока температурна обработка.

За следястие, съчетайте трюфеловия мед с парченца Пармезан, Пекорино, или други видове сирене. Може да го добавите и към изцедено кисело мляко и поръсите със смлени орехи.

Трюфелите?!

Tpюфeлитe ca вид гъби. Първите исторически сведения за наличие на трюфели в нашия географски регион датират още от времето на Римската империя, т.е. поне от 2000 години. Още тогава добитите количества са били изнасяни извън нашите територии.

Отглеждат се много трудно, което заедно със създадения стереотип, ги прави изключително скъпи. Цената им зависи от кой вид са трюфелите, с какво качество са и в коя държава се търгуват. Съществуват над 100 вида, но ценени са само няколко.

Белият зимен трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-вече в Южна Франция, Северна Италия и България. Известни количества се откриват и в други държави на Балкански полуостров, но в по-малки количества. Основно се търгуват в Италия, Франция, САЩ и Германия.

Според цвета са бели или черни, но съществува и един вид червен трюфел.

Според сезона, трюфелите са зимни или летни, но има и т.н. есенни. По-ценни и скъпи са зимните, но те се намират много по-трудно и в много по-малки количества.

Класифицирането на трюфелите се прави същопо големина, като по-едрите са по-ценни. Освен това се окачествяват и според нараняванията или червясването.

Πpeпopъчвa ce дa ce дoбaвя, ĸoгaтo яcтиeтo e вeчe гoтoвo, тъй ĸaтo пpи нaгpявaнe дeлиĸaтният apoмaт мoжe дa бъдe чacтичнo изгyбeн.

Преди всичко се цени уханието на трюфелите, техният аромат, специфичен за всеки различен вид. Само по мириса на трюфелите може да се определите от кой вид са. Това го умеят единствено хората, които са навътре в този занаят, които са обучени за това и които са виждали и сравнявали различни видове.