Нямате продукти в кошницата.

Междинна сума: 0,00 лв.

Норма-Це

Снимки

Норма-Це 250г

Оставете коментар

Наличност: В наличност

16,99 лв.
Норма-Це

Подробности

Дневна доза: 1/2 мерителна лъжичка - 500 мг L-аскорбинова киселина

Начин на прием: Разтворен във вода или сок. Да се консумира в рамките на 5 минути след приготвяне.

За Норма-Це


• Витамин С под форманта на L-аскорбинова киселина (рН=2)
• 1 доза (1/2 мерителна лъжичка) съдържа 500 мг L-аскорбинова киселина.
• Може да се приема заедно с храна, без да пречи на храносмилането.
• След прием навлиза в кръвообръщението почти веднага през стомашната лигица, без да достига до червата (изследване на Vitamin C Foundation)

Витамин С


Витамин С е водноразтворим витамин и тялото не съхранява резерви от него. Елиминира се с урината, поради което хората имат необходимост от ежедневен прием.
Химически погледнато, аскорбиновата киселина е обикновен въглехидратен материал, притежаващ уникални качества. Животните я синтезират от глюкоза, а растенията от маноза.

Топлокръвните бозайници синтезират аскорбинова киселина в черния дроб. Една от основните ѝ функции в животинската физиология е поддържането на физиологичната хомеостаза при стрес. С прости думи, това означава, че при появата на стресиращи ситуации, които нарушават биохимическото равновесие на животното, се засилва производството на аскорбинова киселина, така че "нещата да се движат гладко". Колкото по-голям стрес преживява животното, толкова повече аскорбинова киселина произвежда.

Биохимическият стрес включва широк спектър от състояния, сред които може да споменем: бактериални и вирусни инфекции, физически травми и изгаряния, излагане на топлина, студ или вредни изпарения, поглъщане на наркотици и отрови, замърсяване на въздуха и пушене, операция, притеснение, напредване на възрастта и много други.
Поради дефектен ген, който води до неактивен ензим, хората страдат от бозайнически вроден дефект на въглехидратния метаболизъм, който е кръстен Хипоаскорбемия.

Много малко видове са оцелели до днешно време, след като са загубили присъщата си способност да произвеждат Витамин С. Основно това са хората, приматите и морските свинчета, но също има данни за някои, хранещи се с плодове прилепи и някои риби.

В доклада „Хранителни изисквания на лабораторните животни“ (1962г.) на Комитета по Животинско Хранене към Националната Академия на Науките (САЩ) се препоръчват:
• за маймуна (най-близкият до хората бозайник) - 55 милиграма аскорбинова киселина на килограм телесно тегло или 3830 милиграма на ден за 70 килограма.
• за морско свинче - между 42 и 167 милиграма на килограм телесно тегло или, съответно, между 2920 и 11650 милиграма на ден за 70 килограма телесно тегло.

Препоръчителният дневен прием (RDA) за хора е около 80 милиграма дневно!

Състояния, които се влияят от приема на Витамин С


• Инфекции. Витамин С, при дози от 1 гр. и повече, увеличава слабо телесната температура (усилва функцията на белите кръвни телца) и е ефективен в понижаването на хистамина в кръвта. Високите нива на хистамин са свързани с отслабен имунен отговор и увеличена назална и бронхиална конгестия при настинка и грип. Витамин С стимулира активността на белите кръвни телца и подобрява техните възможности за унищожаване на бактерии и вируси.
• Рани. Витамин С може да подобри заздравяването на рани и счупвания и може да бъде ефективен при изгаряния, травми и хирургически операции.
• Пародонтоза. Витамин С намалява възпалението и кървенето на венците и подпомага оздравяването. Висок прием на Витамин С може да намали податливостта към пародонтоза.
• Стомашна язва. Недостигът на Витамин С може да увеличи риска от язви и последващи кръвоизливи. Суплементирането може да подобри оздравяването.
• Нарушения на очите. Антиоксидантните действия на витамин С може да предотвратят образуването на катаракта (перде). Високото вътреочно налягане при глаукома може да бъде намалено с приема на аскорбат.
• Хемороиди. Суплементирането с Витамин С може да омекоти изпражненията, да усили стените на кръвоносните съдове около ануса и да намали подуването и болезнеността.
• Алергии. Поради способността да намалява нивата на хистамин в тялото и кръвта, Витамин С може да бъде полезен при бронхиална астма, индуцирана от упражнения астма, хранителни алергии, алергичен ринит (сенна хрема) и други алергии.
• Дефицит на желязо. Суплементирането с Витамин С увеличава абсорбирането на желязо от храна и суплементи и е ценно допълниние при третиране на дефицит на желязо.
• Мъжко безплодие. Честа форма на мъжко безплодие е причинена от ненормално скупчване на сперматозоиди, което води до намаляване на подвижността им. Суплементирането с Витамин С може да обърне тази аномалия и потенциално да повиши плодовидостта при това състояние.
• Тютюнопушене и консумация на алкохол. Пушачите имат нужда от допълнителен Витамин С, за да поддържат телесните резерви, поради повишеното изразходване на витамина при редовно пушене. Витамин С може да помогне за предпазването на черния дроб от възпаление, увреждане и акумулиране на мазнини, причинени от консумирането на големи количества алкохол.
• Тежки метали. Витамин С играе важна рола в предпазването на тялото от тежки метали. Нямалява абсорбцията и ускорява детоксикацията и изхвърлянето на тежки метали.
• Диабет. Транспортът и метаболизмът на Витамин С са увредени при диабет, поради високите нива на кръвна захар. Допълнителният витамин С може да помогне за заздравяването на кожни язви.
• Атеросклероза. Витамин С усилва разграждането и изхвърлянето на холестерола и предпазва холестерола в тялото от оксидация. Може да намали холестерола и триглицеридите в кръвта, същевременно увеличавайки HDL холестерола („добрия“ холестерол). Високите дози намаляват тромбоцитната агрегация и могат да намалят риска от кръвни съсиреци в краката и белите дробове след операция. В допълнение, Витамин С влияе благоприятно на здравината на стените на кръвоносните съдове. Чрез тези механизми, Витамин С може да бъде от полза при коронарна болест на сърцето, тромботичен удар и периферна съдова болест.
• Рак. Витамин С играе централна роля в антиоксидантната и имунната защита против рак. Помага за детоксикирането на канцерогенните добавки в храните (като нитрати, пестициди и други химикали) и тежките метали. Витамин С може да намали риска от развитие на рак, конкретно рак на устата, ларингса, хранопровода, стомаха, ректума, пикочния мехур, гърдата, панкреаса и матката.

Повишена нужда от Витамин С


Нуждите от Витамин С се повишават в много разнообразни случаи, също както са многобройни и приложенията му, когато целим подобряване на общото състояние на организма. Основни фактори, които изискват повишен прием са:
• Стресът – физически и психически
• Наличието на инфекция – недостигът на витамин С е едновременно предпоставка за развитието на инфекция и резултат от протичането на инфекцията.
• Напреднала възраст
• Хоспитализация – проучвания показват, че над 70% от хоспитализираните пациенти имат недостиг (недостиг < субоптимално < оптимално), а дори 10% от възрастните хоспитализирани пациенти страдат от скорбут.
• Тютюнопушене – средно, пушачите имат с 30% по-ниски нива на плазмен Витамин С от непушачите; 1 цигара коства на организма около 25мг Витамин С.
• Интересно е, че при животни, които произвеждат Витамин С, се наблюдава повишено производство при прилагане на лекарства за седация, аналгетици и мускулни релаксанти, което говори за повишена нужда от аскорбат (Витамин С).

Синтетичен или натурален Витамин С


Витамин С е дефиниран като вещество, което лекува заболяването скорбут. Всеки т.нар. натурален комплекс, ако не съдържа аскорбинова киселина, не би могъл да излекува скорбут и съответно не може да бъде Витамин С.

Натуралната и синтетичната аскорбинова киселина са химически идентични. Изследванията, които съпоставят разликата в кръвните нива при прием на синтетична аскорбинова киселина и такава от напр. портокали не са открили разлики. Натуралните източници на Витамин С, например горските плодове, са добър източник на биофлавоноиди, които биха могли да усилят бионаличността на Витамин С. Повечето проведени изследвания, обаче, отчитат малка или никаква разлика. Едно изследване показва, че доза от 500мг синтетична аскорбинова киселина се абсорбира по-бавно и е с 35% по-бионалична, ако бъде добавена към цитрусов екстракт с биофлавоноиди, протеини и въглехидрати, вместо да се консумира самостоятелно.

Допълнителна информация

Производител Металтек ЕООД
Търговска марка Здравна Академия
Съставки L-аскорбинова киселина
Продуктов № 271291
Нетно количество 250g

Потребителски мнения

Оставете коментар

Вие коментирате: Норма-Це 250г

Как ще оцените този продукт? *

  1 звезда 2 звезди 3 звезди 4 звезди 5 звезди
Качество
Цена

Други продукти, от които може да се интересувате