promo_product

Био пчелен прашец 125г

Балев Био

promo_product
24%
10.89лв
беше 14.29

Изтичащ срок на годност: 30.10.2021г

Суров продукт

  • Описание

  • Допълнителна информация

Пчелният прашец е считан за една от най-питателните храни, тъй като съдържа почти всички хранителни вещества, необходими за човешкия организъм. Бoгaт е нa витaмини, минepaли, пpoтeини, липиди и мacтни ĸиceлини, eнзими, ĸapoтeнoиди и биoфлaвoнoиди. Има aнтибaĸтepиaлeн, пpoтивoгъбичeн и aнтивиpyceн ефeкт. Подпомага за yĸpeпвaне на ĸaпиляpитe, нaмaлявaне на възпaлeнията, cтимyлиpaне на имyннaтa cиcтeмa и за ecтecтвeнoто регулиране на нивата на xoлecтepoлa. Пчелният прашец е един от ценните и полезни пчелни продукти, наред с прополиса и пчелното млечице. Опрашвайки растенията, по краката на пчелата се натрупва прашец, който пчеларите събират по специална технология.

Свойства на пчелния прашец

Пчелният прашец съдържа огромно количество полезни вещества - незаменими аминокиселини, нужни на човешки организъм, всички известни витамини, ценни минерали и протеини, белтъчини, захари, мазнини, минерални соли, всички възможни ферменти, фитохормони, фитоциди. Хранителните вещества, съдържащи се в пчелния прашец, неколкократно превишават тяхното съдържание в меда. При съчетание на пчелен прашец с пчелно млечице, заздравяването и регенерацията на тъканите след операции протича с много бързи темпове. При хора, които приемат пчелен прашец се наблюдава много плавно снижаване на кръвното налягане. Приемът му дава изключително добри резултати при лечението на заболявания на сърдечно-съдовата система, главоболие и световъртеж. За лекуване при хронични и остри форми на заболявания на белите дробове, пчелният прашец се използва в съчетание с други пчелни продукти. Пчелният прашец има антибактериално действие и подсилва имунната система. Препоръчва се приемането му като профилактика при простудни заболявания, грипни епидемии и други вирусни заболявания. При физическо изтощение, при възстановяване след боледуване, при анемия, ползата от прашеца е неоценима. Пчелният прашец обира склерозиралите клетки по стените на кръвоносните съдове и възпрепятства образуването на нови. Нормализира липидите в кръвта, поради което има отлично антисклеротично действие. При спазване на диети, хората не получават необходимите за организма хранителни вещества, витамини, микроелементи и др. Приемането на пчелен прашец по време на диети и пост, при лечебен глад предпазва от разпадане на белтъчните структури в организма. Пчелният прашец е богат на витамин В1, който помага в профилактиката и лечението на дибета. Съдържанието на никотинова киселина /никотинамид/, го прави изключително полезен при лечението на усложнения, свързани с диабета – полиневропатия и микроангиопатия. Пчелният прашец е богат на антиоксиданти, които помагат за понижаване нивото на холестeрола и нивото на захарта в кръвта. Пчелният прополис, съдържащ се в пчелния прашец е полезен при проблеми, свързани с диабетната нефропатия.

Съдържание на пчелния прашец

В пчелния прашец се съдържат 10 аминокиселини, които не се произвеждат от организма на човека, но задължително трябва да бъдат приемани с храната, особено от по-възрастните хора. Пчелният прашец съдържа също натрий, калий, титан, никел, ванадий, цирконий, берилий, цинк, олово, сребро, олово, галий, стронций, барий, магнезий, молибден, мед калций, желязо, манган, уран и алуминий, силиций, бор, хром, фосфор, арсен; Също така има и витамин Р, който способства укрепването стените на капилярите и увеличава устойчивостта на имунната система. Известно е, че пчелният прашец съдържа редки биологически активни вещества: фосфолипиди (лецитин); етаноламинфосфоглицериди (кефалин); инозитфосфоглицериди; фосфатидилсерини. Всички те участват в мембраните на клетката и вземат активно участие в обмяната на веществата. В състава на пчелния прашец влизат липиди и въглехидрати: хептакозан; нонокозан; трикозан; пентакозан. Голямото количество калий в пчелния прашец поддържа сърдечната дейност и укрепва стените на кръвоносните съдове. Благодарение на това той е отлично средство за профилактика и лечение на сърдечносъдовите заболявания. Благодарение на съдържащото се желязо, хемоглобинът бързо се възстановява и влиза в норма.

Ползи за организма при мъжете

Пчелният прашец е всепризнат в целия свят за укрепване на мъжкото здраве. На практика всички мъжки заболявания се повлияват от приема на пчелен прашец – потенцията, преждевременното семеизпразване, простатит, безплодие и др. При приемане на пчелен прашец количеството на сперматозоидите е увеличават и стават много активни. Пчелният прашец стимулира мъжката потентност до дълбока старост.

Ползи за организма при жените

Ползата от пчелния прашец за женския организъм е неоспорима. Незаменим е при бременност и в процеса на износването, и в периода на кърменето, способства за увеличаването на качествата и количеството на млякото. Пчелният прашец помага на организма на майката и снижава риска от развитие на анемия в бебето. Този продукт е отличен биостимулатор в процеса на лечението на преждевременното стареене на организма. Установено е, че пчелният прашец съдържа почти всички ензими и коензими, които са необходими на човешкото тяло, в много по-големи количества от която и да е друга храна. Без ензими животът е невъзможен. На работещите в творчески специалности и учащите пчелният прашец е необходим, тъй като подобрява умствената производителност, оказва влияние на мозъка и увеличава неговите възможности, острота и сила на възприемане.

Лечение с пчелен прашец

Лечението с пчелен прашец е показало своята ефективност, както при традиционната, така и при нетрадиционната медицина и се използва при различни заболявания. Заболявания на сърдечно-съдовата система: - исхемична болест на сърцето; - порок на сърцето; - кардионевроза; - миокардиодистрофия; - анемия; - хипертония; - атеросклероза и др. Стомашно-чревни заболявания: - язва на стомаха и дванадесетопръстника; - хроничен гастрит с ровишена киселинност; - диария и др. Заболявания на нервната система: - неврози; - депресии; - обща слабост и спад на силите Имунна система: - остри респираторни заболявания; - остри вирусни заболявани - грип и др. Също така успешно лекува: - изгаряния; - астма; - простатит; - подобряване на зрението Препоръчителен дневен прием: Разтворете 1 ч.л. пчелен прашец в ½ кафена чаша мляко или мед и оставете да престои няколко часа. Приема се веднъж дневно, сутрин на гладно половин час преди ядене. Ако желаете, можете да накиснете пчелния прашец от вечерта и да го консумирате на сутринта.
  Хранителни стойности  за 100g
  Енергия  1179 KJ/282 Kcal
  Мазнини  5,9g
  - от които наситени мастни киселини  0,7g
  Въглехидрати  41,1g
  - от които захари  39,8g
  Белтъци  15,3g
  Сол*  0,33g
  Влакнини  13,7g
*Съдържанието на сол се дължи изключително на наличието на естествено съдържащ се в продукта натрий. Съхранение: На сухо и хладно място.