Сол с аромат бял трюфел 120г

ROSS TARTUFI

24.99лв

  • Описание

  • Допълнителна информация

Сол, направена от морска сол, извлечена от водите на Йонийско море и ароматни италиански бели трюфели Tuber Magnatum pico.

Трюфелите?!

Tpюфeлитe ca вид гъби. Първите исторически сведения за наличие на трюфели в нашия географски регион датират още от времето на Римската империя, т.е. поне от 2000 години. Още тогава добитите количества са били изнасяни извън нашите територии.

Отглеждат се много трудно, което заедно със създадения стереотип, ги прави изключително скъпи. Цената им зависи от кой вид са трюфелите, с какво качество са и в коя държава се търгуват. Съществуват над 100 вида, но ценени са само няколко.

Белият зимен трюфел се счита за един от най-големите деликатеси в света и се среща най-вече в Южна Франция, Северна Италия и България. Известни количества се откриват и в други държави на Балкански полуостров, но в по-малки количества. Основно се търгуват в Италия, Франция, САЩ и Германия.

Според цвета са бели или черни, но съществува и един вид червен трюфел.

Според сезона, трюфелите са зимни или летни, но има и т.н. есенни. По-ценни и скъпи са зимните, но те се намират много по-трудно и в много по-малки количества.

Класифицирането на трюфелите се прави същопо големина, като по-едрите са по-ценни. Освен това се окачествяват и според нараняванията или червясването.

Πpeпopъчвa ce дa ce дoбaвя, ĸoгaтo яcтиeтo e вeчe гoтoвo, тъй ĸaтo пpи нaгpявaнe дeлиĸaтният apoмaт мoжe дa бъдe чacтичнo изгyбeн.

Преди всичко се цени уханието на трюфелите, техният аромат, специфичен за всеки различен вид. Само по мириса на трюфелите може да се определите от кой вид са. Това го умеят единствено хората, които са навътре в този занаят, които са обучени за това и които са виждали и сравнявали различни видове.

  Хранителни стойности   за 100g
  Енергийна стойност   54,11 KJ/12,93 kcal
  Мазнини   1,32g
  - от които наситени мастни киселини   0,19g
  Въглехидрати   0,36g
  - от които захари   0,03g
  Белтъци   0,24g
  Сол   97,7g